Svart lök med fetaost och brödkrutonger

Svart lök med fetaost och brödkrutonger är ett mycket användbart tillbehör som passar till allt från kyckling till lammfärsbiffar. När löken grillas får den en härligt söt smak och går fint ihop med den salta fetaosten. 
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 skivor surdegsbröd - (dagsgammalt)
  • 2 msk olivolja - + 1 msk
  • 2 gula lökar
  • 2 rödlökar
  • 2 purjolökar
  • 100 g fetaost
  • 1 kruka gräslök
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Riv brödet i oregelbundna cm-stora bitar. Lägg bitarna på en plåt. Blanda dem med 2 msk olja. Rosta brödet mitt i ugnen ca 15 min tills det är knaprigt och har fått fin färg.

  2. Lägg lökarna med skal på grillen. Grilla dem ca 30 min. Lägg purjolökarna på grillen och grilla ytterligare ca 20 min. Vänd flera gånger under tiden. Låt svalna ca 15 min.

  3. Halvera lökarna och ta bort de svarta skalen. Dela i bitar och lägg dem på ett fat. Ta bort det svarta från purjolökarna och skär dem i 4 cm långa bitar. Lägg purjolök och krutonger på löken. Smula över fetaosten och toppa med skuren gräslök, 1 msk olja, flingsalt och peppar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!