3.83.83.83.83.8

Mättande svart bönsoppa med inspiration från Sydamerika. Använd grönsaksbuljong och toppa med hårdstekt svamp i stället för bacon om du vill göra den vegetarisk.  

För 4 personer:

Ingredienser

2 gula lökar
2 selleristjälkar
3 morötter
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
3 burkar svarta bönor, (à 410 g)
1 förpackning bacon, tärnat (150 g)
1 msk smör
1 tsk spiskummin, mald
5 dl vatten
2 msk kycklingfond, konc
2,5 tsk vitvinsvinäger
1 tsk farinsocker
0,5 tsk salt

Garnering:

250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
1 kruka koriander

30 minuter

Svart bönsoppa – gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Ansa och finstrimla sellerin. Skala och tärna morötterna. Kärna ur och finhacka chilin.
  2. Skölj av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Mixa 1/3 av bönorna till en puré med mixerstav.
  3. Stek bacontärningarna i smör i en gryta. Tillsätt lök, selleri, morötter, chili och spiskummin. Fräs ca 3 min. Tillsätt vatten, fond, bönor och bönpuré. Låt sjuda under lock ca 10 min.
  4. Smaksätt soppan med vinäger och socker. Krydda med salt.
  5. Halvera tomaterna. Repa korianderbladen. Toppa soppan med tomater och koriander.