Svart bönburgare med algsallad, avokado och syrad rödkål

Svart bönburgare med algsallad, avokado och syrad rödkål är en matig och riktigt läcker burgare som serveras på en bädd av marinerad algsallad med asiatiska smaker.
Therese Elgquist
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 2 förp bönor - svarta (à 380 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 salladslökar
  • 1 kruka koriander - eller persilja
  • 1 ägg
  • 2 msk olivolja - kallpressad + 2 msk
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk koriander - mald
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 tsk salt

Syrad kål

  • 100 g rödkål - strimlad
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt

Tillbehör

  • 8 skivor rågbröd
  • 1 avokado
  • 50 g babyspenat

Algsallad

  • 20 g alger - torkade, blandade
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 msk ingefära - riven
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk tamarisoja
  • 0,5 msk risvinäger

Gör så här

  1. Häll av och skölj bönorna väl. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och strimla salladslöken. Hacka koriandern. Mixa 2/3 av bönorna, vitlök, ägg, 2 msk olja och kryddor till en ”bitig” smet.

  2. Vänd ner salladslök, koriander, resten av bönorna och havregryn. Krydda med salt. Rör om väl och låt svälla ca 30 min.

  3. Syrad kål: Koka upp vatten, vinäger och honung till en lag. Ta kastrullen från plattan och lägg i rödkålen. Sätt på lock och låt stå ca 15 min. Låt kålen rinna av. Krydda kålen med salt.

  4. Algsallad: Lägg algerna i kallt vatten ca 10 min. Krama ur vätskan. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda algerna med chili, ingefära, olja, soja och risvinäger.

  5. Forma bönsmeten till 4 stora burgare eller 8 mindre. Stek dem i 2 msk olja i en stekpanna tills de fått fin färg runt om och är genomstekta.

  6. Halvera och gröp ur avokadon. Mosa fruktköttet grovt. Lägg spenat på fyra brödskivor. Lägg algsallad ovanpå. Fortsätt med bönbiffar, avokado och syrad rödkål. Avsluta med resterande brödskivor. Servera extra algsallad vid sidan av.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!