Svampsoppa

Denna svampsoppa passar även som förrätt, då räcker den till 8 personer. Den går utmärkt att frysa.
Tove Nilsson
Svampsoppa med timjan
Svampsoppa med timjan Foto: Jenny Grimsgård

Svapmsoppa

  • 600 g svamp - t.ex trattkantareller eller karljohanssvamp
  • 2 msk smör - + 2 msk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 dl vin - torrt
  • 6 dl vatten
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 1 msk timjan - finhackad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Rensa svampen. Stek den i 2 msk smör tills den fått fin färg. Krydda med salt. Ta undan ca 1 dl svamp till garnering.

  2. Skala och finhacka löken. Fräs den i 2 msk smör i en gryta. Tillsätt vinet och låt det koka in i löken.

  3. Tillsätt svamp, vatten, fond och timjan. Låt småkoka under lock ca 5 min.

  4. Häll grädden i soppan och mixa slätt med en mixerstav. Krydda med peppar.

  5. Toppa soppan med den sparade svampen och garnera med timjan.

Ps. Testa gärna också vårt recept på kantarellsoppa med löjromsticks!

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Följ oss på Facebook! Allt om Mat och på Allt om Mat Vego ❤️

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!