55555

Recept på underbar trattkantarellsoppa. Mixa tryffeloljan med rotfrukterna så blir det inga fettpärlor som lägger sig på ytan på den färdiga svampsoppan.

För 10 person(er)

Ingredienser

Svampsoppa

2 schalottenlök
5-6 mjöliga potatis (ca 400 g)
1 msk smör
350 g palsternacka
1,2 l vatten
0,5 dl kantarellfond koncentrerad, Bong
1 msk tryffelolja Zeta
1 dl vispgrädde
1 tsk salt

TILLBEHÖR

40 g torkad trattkantarell el svart trumpetsvamp (150 g förvälld)
1 msk smör
0,5 tsk salt
0,5 dl persilja hackad
flingsalt
tryffelolja
grissini itialenskt pinnbröd

Trattkantarell-soppa – gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Skala och tärna rotfrukterna. Fräs löken i smör ca 2 min under omrörning. Blanda ner rotfrukterna och fräs vidare några minuter under omrörning.
  2. Häll på vatten och kantarellfond. Låt rotsakerna sjuda utan lock tills de är riktigt mjuka. Kör rotfrukterna i matberedare, med lite av buljongen och tryffelolja, till en slät puré.
  3. Blanda purén med resten av buljongen och grädden i kastrullen. Låt soppan sjuda ca 2 min. Smaka av med salt. Hit kan förberedas.
  4. Tillbehör: Blötlägg torkad svamp i kallt vatten 10 min. Häll bort vattnet. Fräs svampen i smör på medelvärme 3-4 min under omrörning. Salta.
  5. Värm soppan. Blanda svamp och persilja och lägg i soppan. Strö lite flingsalt över. Droppa lite tryffelolja i varje tallrik.