Svamprisotto  

Svamprisotto serveras på italienskt vis i djup tallrik, gärna med en bit bröd.  
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 400 g svamp - färsk, karljohan, ostronskivling, skogschampinjon, kantarell, eller ca 50 g torkad och blötlagd
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör - + 2 msk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk svampfond - konc eller kycklingfond
  • 8 dl vatten
  • 3 dl risottoris - carnaroli eller arborio
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk timjan - hackad
  • 2 dl parmesan - riven
  • 0,5 dl bladpersilja - hackad

Gör så här

  1. Skölj svampen och skär i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Fräs svampen i 2 msk smör ca 10 min på medelvärme. Krydda med salt och peppar under tiden. När svampen börjar knäppa och har fått lätt brynt färg är den klar.

  3. Blanda ut fonden med vattnet. Värm buljongen och håll den varm.

  4. Fräs lök, vitlök och ris på medelvärme i 2 msk smör tills riskornen blir lätt genomskinliga. Rör om hela tiden så att riset inte  bränns.

  5. Häll på vinet och låt det koka in. Lägg i kryddorna. Späd med 2 dl het buljong, rör tills buljongen kokat in. Fortsätt späda tills buljongen är slut. Riskornen ska vara mjuka med en något fastare kärna i mitten. Det tar 18–20 min.

  6. Rör ner hälften av den frästa svampen, osten och persiljan. Toppa med resterande svamp, ost och persilja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!