3.93.93.93.93.9

Svamppaté med morötter, valnötter och picklade kantareller. En vegetarisk paté som är ett matigt alternativ på julbordet för de som vill äta mer grönt. Skivorna går även utmärkt att steka i smör och serveras varma. 

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

500 g morötter
2 +2 msk olivolja
2 gula lökar
1,5 msk örter, provencal,  torkade
1 förpackning kikärter, (380 g)
500 g svamp, t ex skogschampinjoner
1,5 dl ströbröd
2 ägg
3 msk kantarellfond, konc
100 g aprikoser, torkade
100 g nötter, t ex valnötter, hasselnötter
1 kruka persilja
0,5 + 0,5 + 1 tsk salt
1 + 1 krm svartpeppar, nymald 

Picklade kantareller:

1 paket kantareller, frysta (250 g)
2 schalottenlökar
1 dl ättiksprit, (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
0,5 tsk flingsalt

Garnering:

persilja

30 minuter + 1 dygn i kyl + 1 timme i ugn

Morots–, svamp– och valnötspaté med picklade kantareller – gör så här:

  1. Picklad svamp: Stek svampen i en torr, het panna tills vätskan kokat bort. Skala och skiva löken. Varva svamp och lök i en väl rengjord burk.
  2. Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Häll lagen över svampen så att den täcker helt. Låt svalna utan lock. Stäng locket och förvara i kyl 1 dygn före servering.
  3. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär moroten i ca 1 cm stora bitar. Skala och finhacka löken. Lägg morot och lök på en plåt. Blanda med 2 msk olja, örtkrydda, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills morötter och lök fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
  4. Sänk ugnstemperaturen till 175°. Grovhacka svampen och fräs den i 2 msk olja i het stekpanna tills vätskan är borta och svampen fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt.
  5. Häll bort vätskan från kikärterna och skölj dem i kallt vatten. Mixa kikärterna med hälften av de stekta rotfrukterna till en slät smet.
  6. Hacka aprikoser, valnötter och persilja och rör ner i mixet. Tillsätt ströbröd, ägg, fond och 1 tsk salt och blanda jämnt. Rör i resterande rotfrukter och den stekta svampen.
  7. Klä en avlång form, ca 1 1/2 liter, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda patén mitt i ugnen ca 1 timme. Låt kallna.
  8. Strö svampen över patén och garnera med persilja.
Fler recept med: Buffémat, Jul, Vegetariskt