30 minuter + 1 dygn i kyl + 1 timme i ugn
Morots–, svamp– och valnötspaté med picklade kantareller – gör så här:
- Picklad svamp: Stek svampen i en torr, het panna tills vätskan kokat bort. Skala och skiva löken. Varva svamp och lök i en väl rengjord burk.
- Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Häll lagen över svampen så att den täcker helt. Låt svalna utan lock. Stäng locket och förvara i kyl 1 dygn före servering.
- Sätt ugnen på 225°. Skala och skär moroten i ca 1 cm stora bitar. Skala och finhacka löken. Lägg morot och lök på en plåt. Blanda med 2 msk olja, örtkrydda, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills morötter och lök fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
- Sänk ugnstemperaturen till 175°. Grovhacka svampen och fräs den i 2 msk olja i het stekpanna tills vätskan är borta och svampen fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt.
- Häll bort vätskan från kikärterna och skölj dem i kallt vatten. Mixa kikärterna med hälften av de stekta rotfrukterna till en slät smet.
- Hacka aprikoser, valnötter och persilja och rör ner i mixet. Tillsätt ströbröd, ägg, fond och 1 tsk salt och blanda jämnt. Rör i resterande rotfrukter och den stekta svampen.
- Klä en avlång form, ca 1 1/2 liter, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda patén mitt i ugnen ca 1 timme. Låt kallna.
- Strö svampen över patén och garnera med persilja.