Svamppaj med smak av sherry

Här har vi gräddat pajen på en vanlig plåt med ca 1 1/2 cm hög kant. Servera pajen direkt ur långpannan eller skär den i bitar. Pajen går bra att frysa in. Tina den sedan långsamt i kylen.

Svamppaj med smak av sherry

  1. Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
  3. Tryck ut den i en långpanna 40×35 cm. Nagga med en gaffel.
  4. Låt pajskalet vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
  5. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 15 min.
  6. Fyllning: Ansa, skölj och finstrimla purjolöken. Skär den stora svampen i mindre bitar. Stek svampen i smör i en stekpanna 3-4 minuter.
  7. Rör ner purjolöken och fortsätt steka tills den är mjuk. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Blanda ner sherry. Lägg svampröran i pajskalet.
  8. Vispa ihop ägg, mjölk, ost och 1/2 tsk salt. Häll det över svampen och purjolöken. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.

Recept från