Svamppaj med smak av sherry

Här har vi gräddat pajen på en vanlig plåt med ca 1 1/2 cm hög kant. Servera pajen direkt ur långpannan eller skär den i bitar. Pajen går bra att frysa in. Tina den sedan långsamt i kylen.
Allt om Mat

Pajdeg

  • 6 dl vetemjöl
  • 250 g smör
  • 0,5 dl vatten - kallt

Fyllning

  • 2 purjolökar
  • 500 g kantareller - färska
  • 600 g skogschampinjoner - färska
  • 2 msk smör
  • 2,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 0,5 dl torr sherry
  • 4 ägg - stora
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl brännvinsost - riven

Gör så här

  1. Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.

  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.

  3. Tryck ut den i en långpanna 40x35 cm. Nagga med en gaffel.

  4. Låt pajskalet vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

  5. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 15 min.

  6. Fyllning: Ansa, skölj och finstrimla purjolöken. Skär den stora svampen i mindre bitar. Stek svampen i smör i en stekpanna 3-4 minuter.

  7. Rör ner purjolöken och fortsätt steka tills den är mjuk. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Blanda ner sherry. Lägg svampröran i pajskalet.

  8. Vispa ihop ägg, mjölk, ost och 1/2 tsk salt. Häll det över svampen och purjolöken. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!