4.34.34.34.34.3

Svamplasagne med spenat och getost är krämig och god. Här går det fint att blanda olika svampar. Välj vad du gillar bäst!

För 4 personer:

Ingredienser

500 g blandsvamp, rensad, t ex kantareller, karljohan, skogschampinjoner
500 g spenat, färsk
25 g smör, + 25 g
2 krm salt, + 2 krm
1 krm svartpeppar, nymald, + 1 krm
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
12 lasagneplattor
200 g västerbottensost, riven

Bechamelsås:

50 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 liter mjölk
1 krm muskot, riven
200 g chèvreost
2 msk honung, flytande
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Topping:

50 g spenat, färsk
1 dl valnötter, rostade
2 msk persilja, finhackad

Tillbehör:

sallad

30 minuter + 30 minuter i ugn

Svamplasagne med spenat och getost – gör så här:

  1. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet, sänk värmen och häll i lite av mjölken. Vispa tills blandningen blir slät. Häll i resten av mjölken under vispning. Tillsätt muskoten, sjud på låg värme under omrörning 4–5 min, tills såsen tjocknar. Smula i chèvreosten och rör tills den smält. Tillsätt honungen och krydda med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 200°. Fräs spenaten hastigt i 25 g smör. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
  3. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Lägg den i en torr och het stekpanna och fräs tills det mesta av vätskan kokat in. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg 25 g smör i stekpannan och tillsätt lök och vitlök. Fräs ca 3 min. Krydda med salt och peppar.
  4. Varva lasagneplattor, spenat, svamp, ost och bechamelsås i en ugnssäker form, börja och avsluta med sås. Grädda mitt i ugnen ca 30 min.
  5. Ta ut lasagnen och toppa med spenatblad, rostade valnötter och persilja. Servera med sallad.