Svamplasagne med spenat och getost

Svamplasagne med spenat och getost är krämig och god. Här går det fint att blanda olika svampar. Välj vad du gillar bäst!
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 g blandsvamp - rensad, t ex kantareller, karljohan, skogschampinjoner
  • 500 g spenat - färsk
  • 25 g smör - + 25 g
  • 2 krm salt - + 2 krm
  • 1 krm svartpeppar - nymald, + 1 krm
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 12 lasagneplattor
  • 200 g västerbottensost - riven

Bechamelsås

  • 50 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 l mjölk
  • 1 krm muskot - riven
  • 200 g chèvreost
  • 2 msk honung - flytande
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 50 g spenat - färsk
  • 1 dl valnötter - rostade
  • 2 msk persilja - finhackad

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet, sänk värmen och häll i lite av mjölken. Vispa tills blandningen blir slät. Häll i resten av mjölken under vispning. Tillsätt muskoten, sjud på låg värme under omrörning 4–5 min, tills såsen tjocknar. Smula i chèvreosten och rör tills den smält. Tillsätt honungen och krydda med salt och peppar.

  2. Sätt ugnen på 200°. Fräs spenaten hastigt i 25 g smör. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.

  3. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Lägg den i en torr och het stekpanna och fräs tills det mesta av vätskan kokat in. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg 25 g smör i stekpannan och tillsätt lök och vitlök. Fräs ca 3 min. Krydda med salt och peppar.

  4. Varva lasagneplattor, spenat, svamp, ost och bechamelsås i en ugnssäker form, börja och avsluta med sås. Grädda mitt i ugnen ca 30 min.

  5. Ta ut lasagnen och toppa med spenatblad, rostade valnötter och persilja. Servera med sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!