Svamplasagne med knaprigt täcke

00000

"Familjens favorit är svamplasagne, som här toppas med knapriga nötter och chèvreost." /Cecilia Lundin, matredaktör Allt om Mat.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g svamp blandad, t ex karl-johan, kantareller, skogschampinjoner
150 g rotselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl sherry torr
3 msk vetemjöl
0,5 dl vatten
1 msk soja kinesisk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
250 g lasagneplattor färska

Topping:

200 g chèvreost
50 g valnötter
1 kruka bladpersilja

Tillbehör:

tomatsallad

20 minuter + 25 minuter i ugn

Svamplasagne med knaprigt täcke – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala och fintärna selleri och lök. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Stek svamp, selleri, lök och vitlök i smör i en gryta tills vätskan kokat in och svampen fått fin färg. Häll över grädde och sherry. Låt koka upp. Blanda mjöl och vatten och vispa ner i grytan. Tillsätt soja och krydda med salt och peppar. Låt sjuda ca 5 min. 
  3. Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor och sås i formen, översta lagret ska vara sås. Sätt formen mitt i ugnen och tillaga ca 10 min.
  4. Topping: Grovsmula osten. Grovhacka nötterna. Hacka persiljan. Blanda ost, nötter och persilja. 
  5. Ta formen ur ugnen och strö över toppingen. Tillaga ytterligare ca 15 min.
  6. Servera svamplasagnen med tomatsallad. 

 

Tips!

  • Välj gärna svamp med olika smakstyrka, allt från milda kantareller till stingig blodriska.
Fler recept med: Pasta, Svamp, Vegetariskt