00000

Svampfyllda kycklingbröst med krämig sås är festlig fredagsmat. Välj ekologisk kyckling eller majskycklingbröst med skinnet kvar. Svampsmaken kommer från färdig svampcrème, antingen Zetas tryffelcrème eller Garants tapenade fungi.

För 4 personer:

Ingredienser

4 kycklingbröst, med skinn
4 msk svamp- och tryffelcrème, eller tapenade fungi
1 butternutpumpa, (800 g)
1 fänkålsstånd
1 äpple
1 tsk timjan
0,5 + 1 tsk salt
1 + 2 krm svartpeppar, nymald
2 + 1 msk olivolja
1 msk gräslök, finskuren

Sås:

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 timjankvist
1 dl vermouth, torr, t ex Noilly Prat
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
1,5 msk kycklingfond, konc
1 tsk majsstärkelse, Maizena, ev

Garnering:

hackad gräslök

35 minuter

Svampfyllda kycklingbröst med krämig sås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och gärna varmluft. Halvera, kärna ur och skala butter-nutpumpan. Skär den i tärningar. Ansa och skär fänkålen i tärningar. Kärna ur och skär äpplet i tärningar. Blanda tärningarna med 2 msk olja, timjan, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar på en plåt med bakplåtspapper. Rosta grönsakstärningarna mitt i ugnen tills de fått lite färg, ca 20 min.
  2. Lägg 1 msk svampcrème vardera under skinnet på kycklingbrösten. Krydda dem på båda sidor med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
  3. Bryn kycklingbrösten på båda sidor i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker form och stek klart i ugnen under plåten med grönsakstärningarna. De är klara när innertemperaturen visar 70°.
  4. Sås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Bryn löken i stekpannan ca 1 minut. Häll på vermouth, grädde, vatten och kycklingfond. Koka samman 5–10 min tills såsen är simmig. Red eventuellt av med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Sila upp såsen i en såskanna.
  5. Fördela grönsakstärningarna på varma tallrikar. Dela kycklingbrösten längs med och lägg på grönsakerna. Strö över gräslök och servera med såsen.