Svampfärserad kycklingfilé med belugalinser, bakade tomater och örtsås

Filéerna kan fyllas i förväg, vilket gör det här till en perfekt bjudrätt. Plus att det är såå gott!
Petra Lindstrand
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 stora kycklingfiléer - med skinn (à ca 400 g)
  • 50 g svamp - torkad t ex svart trumpetsvamp eller trattkantareller
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ägg
  • 0,75 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Linser

  • 250 g körsbärstomater - gärna i olika färger
  • 1 msk olivolja
  • 2 kvistar timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 dl belugalinser
  • 5 dl vatten
  • 3 msk kycklingfond - konc

Örtsås

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör - + 2 msk
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 msk kycklingfond - konc
  • 1 dl örter - blandade hackade, t ex timjan, basilika, bladpersilja

Garnering

  • örter - t ex timjan, basilika och bladpersilja

Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 150°. Lägg den torkade svampen i kallt vatten ca 15 min. Skär bort den undre filén, den så kallade innerfilén, på kycklingen. Krama ut vattnet från svampen. Skala vitlöksklyftan. Mixa svamp, kycklinginnerfilé och vitlök i en matberedare eller med mixerstav. Blanda i ägg, 3/4  tsk salt och cayennepeppar. Späd med grädden och mixa till en slät färs.

  2.  Skär ett längsgående snitt i kycklingfiléerna. Fyll dem med kycklingfärsen. Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna runt om tills de fått fin färg.  Krydda med 1 tsk salt och svartpeppar. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 30 min.

  3. Linser: Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnssäker form. Blanda dem med olja, timjan, salt och peppar. Tillaga tomaterna i ugnen vid sidan om kycklingen ca 30 min. Skölj linserna noga i ljummet vatten. Koka dem mjuka i vatten med fond i en kastrull enligt anvisning på förpackningen.

  4. Örtsås: Skala och skiva lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna i 1 msk smör i en kastrull ca 3 min. Tillsätt vatten, vin och fond och låt koka ihop utan lock tills cirka hälften av vätskan återstår. Tillsätt 2 msk smör och örterna och mixa slätt med mixerstav.

  5. Låt linserna rinna av och blanda dem med de ugnsbakade tomaterna.

  6. Skär kycklingen i breda skivor. Fördela linserna på tallrikar och toppa med kyckling och örter. Häll såsen runt om och ­servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!