00000

Recept på gratinerad svampcrostini. Crostini är en mycket omtyckt italiensk aptitretare, en bit rostat eller stekt bröd som breds med olika pålägg.

För 4 person(er)

Ingredienser

100 g svamp färsk
2 msk smör
0,5 tsk salt
0,5 äpple
1 dl vispgrädde
1 msk messmör
1 minibaguette
4 ost skivor, stark ost, gärna västerbotten

Tillbehör

1 knippe sallad
gurka färsk
2 tomater
3 msk solrosfrön

Vinägrett

1 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
1 krm salt

Gratinerad svampcrostini – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Finhacka schalottenlöken och tärna svampen. Fräs lök och svamp i smör under omrörning. Salta.
  2. Tärna äpplet fint. Tillsätt äpple, grädde och messmör. Rör om och koka ihop 4-5 minuter. Ställ åt sidan.
  3. Skär baguetten i fyra 2-cm tjocka skivor. Rosta dem lätt i mitten av ugnen. Fördela svampstuvningen ovanpå och lägg en ostskiva ovanpå varje.
  4. Skär grönsakerna i mindre bitar. Rosta solrosfröna i torr stekpanna under omrörning tills de tar lite färg, passa noga de bränns lätt. Blanda olivolja, vinäger och salt.
  5. Gratinera crostinin i övre delen av ugnen 2-3 minuter tills osten tar lite färg. Lägg upp på tallrik tillsammans med grönsakerna. Ringla vinägretten över. Strö över solrosfröna.