33333

Svampbiff med blomkålspuré, stekt spetskål och chimichurri är festlig fredagsmat. Ta även vara på blomkålsblasten, den är god att grilla och servera till.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g kantareller, gula eller annan svamp
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 + 2 + 2 + 1 msk olivolja
2 burkar svarta bönor, (à 400 g, 500 g avrunnen vikt)
2 msk majsstärkelse, Maizena
1 + 0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald 
2 dl panko
1 spetskål, liten

Blomkålspuré:

600 g blomkål
1 dl vispgrädde
2 tsk citron, pressad
1 tsk salt

Chimichurri:

2 dl oreganoblad, färska
1 schalottenlök, liten
1 dl olivolja
3 msk citron, pressad
0,5 tsk chiliflakes
2 krm salt

Garnering:

oregano

40 minuter

Svampbiff med blomkålspuré, stekt spetskål och chimichurri – gör så här:

  1. Ansa svampen och finhacka den i en matberedare eller för hand (spara några hela till att steka som garnering). Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och svamp i 2 msk olja tills svampen mjuknat och vätskan kokat bort.
  2. Spola av bönorna i ett durkslag i kallt vatten och låt dem rinna av. Mixa hälften av bönorna i matberedare och mosa hälften grovt med en gaffel.
  3. Blanda svampfräset med bönor och majsstärkelse. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Forma smeten till 8 biffar och vänd dem i panko.
  4. Blomkålspuré: Bryt blomkålen i buketter. Spara den gröna blasten. De är goda att steka och servera till. Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten under lock ca 15 min. Krama bort vätskan från blomkålen med hjälp av en handduk. Mixa slät med grädde. Tillsätt citronsaft och krydda med salt.
  5. Chimichurri: Skala och finhacka löken. Mixa övriga ingredienser och blanda sedan med löken.
  6. Skär spetskålen i klyftor. Stek dem runtom i 2 msk olja ca 3 min. Stek biffarna i 2 msk olja, ca 3 min på varje sida. Stek den sparade svampen och blomkålsblasten i 1 msk olja.
  7. Servera biffarna med blomkålspuré, spetskål, blomkålsblast och chimichurri. Garnera med stekt svamp och oregano.