Svamp- och fläskfyllda kycklingklubbor med selleristomp och messmörsås

Svamp tillsammans med fläsk och purjolök ger det milda kycklingköttet rejält med smak. Servera gärna en krispig grönsallad vid sidan om.

Ingredienser

  • 4 kycklingklubbor - (à 250 g)
  • 200 g rökt fläsk
  • 150 g skogschampinjoner
  • 1 purjolök - liten
  • 15 enbär
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 2 krm
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt

Stomp

  • 300 g rotselleri
  • 300 g potatis
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Sås

  • 2 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,75 dl messmör
  • 1 tsk soja - kinesisk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär fläsket i små tärningar. Ansa och hacka svampen. Ansa och strimla purjolöken.

  2. Stek fläsk, svamp och purjolök i en stekpanna ca 5 min. Krossa enbären och låt dem steka med ca 1 minut. Krydda med 1 krm peppar och låt svalna.

  3. Lossa försiktigt på skinnet på kycklingen. Fördela hälften av fyllningen under skinnet, resten sparas som tillbehör.

  4. Bryn klubborna i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och 2 krm peppar. Lägg klubborna i en ugnssäker form, tillaga mitt i ugnen tills kycklingens innertemperatur är 80°, -beräkna 35–40 min.

  5. Selleristomp: Skala och skär selleri och potatis i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt vattnet rinna av men spara ca 1 dl. Stompa selleri och potatis med en potatisstötmed smöret. Späd med lite av kokvattnet till lagom konsistens. Krydda med salt.

  6. Messmörsås: Blanda vatten, grädde messmör, soja och peppar i en kastrull. Låt koka upp och sjud såsen ca 5 min. Häll i skyn från kycklingen och red med majs-stärkelse utrörd i lite kallt vatten. Låt koka upp.

  7. Värm svampfräset i mikro eller i en stekpanna. Servera kycklingen med det sparade fräset, stomp och sås. Garnera med timjan. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!