Sushistrutar

55555

Prova att göra temaki, sushistrutar – så mycket smidigare än att göra sushi i bitar. Det är bara att välja fyllning och sedan rulla ihop. Servera med japansk soja och extra wasabi.

För 4 personer

Ingredienser

1,5 dl sushiris
1 msk risvinäger
0,5 msk strösocker
2 krm salt
300 g salmalax
4 salladslökar
2 avokador
1 msk citron
1 dl majonäs, gärna japansk
2 msk dill, hackad
1 msk wasabipasta
8 noriark
8 blad krispsallad
1 burk tångkaviar, röd (100g)

Tillbehör

japansk soja

30 min + koktid för riset

Sushistrutar – gör så här:

  1. Sushiris: Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Blanda med vinäger, socker och salt, låt kallna.
  2. Skär laxen i breda strimlor. Ansa och skär det gröna på salladslöken i ca 5 cm långa bitar (spara det vita). Skär avokadon i tunna klyftor. Pensla med citronsaft så att de inte mörknar. Blanda majonnäs, dill och wasabipasta. Lägg i en spritspåse.
    sushistrutar-forbereda

    Foto: Lina Eriksson

  3. Klipp noriarken i två bitar. Lägg dem med den blanka sidan nedåt på en skärbräda. Tryck ut ris, med blöta fingrar, ca 4 cm in från noriarkens kant.
    sushistrutar-recept1

    Foto: Lina Eriksson

  4. Lägg på ett halverat salladsblad, lax, salladslök och avokado. Spritsa ut en sträng majonnäs ovanpå.
    sushistrutar-recept2

    Foto: Lina Eriksson

  5. Vik kanten på noriarket över ris och fyllning.
    sushistrutar-recept-4

    Foto: Lina Eriksson

  6. Rulla ihop till en rulle. Stryk lite kallt vatten med fingret längst ut på kanten så att struten fästs ihop.
    sushistrutor-recept7

    Foto: Lina Eriksson

  7. Ställ strutarna i en form eller små glas. Toppa med tångkaviar. Servera strutarna med soja. 
    sushistrut-1-recept

    Foto: Lina Eriksson

Kökstipset!
– Tångkaviar är en vegansk kaviar gjord av tång. Den har fin konsistens och lagom sälta och används i stället för fiskrom.
– Det vita på salladslöken som blir över kan sparas och användas i wok eller sallad.
Fler recept med: Sushi