Sushi för nybörjare

I Gärdets Fisk & Delikatesser på Värtavägen 27 i Stockholm lagas sushi på beställning. En del kunder vill inte ha rå fisk, så till dem gör man nybörjarsushi med rökt eller gravad lax, räkor och krabbpinnar.

Sushi för nybörjaren

  1. Skölj riset med kallt vatten flera gånger. Lägg det att svälla 30 min i 6 1/2 dl vatten. Koka det sedan på svag värme i blötläggningsvattnet ca 15 min.
  2. Lägg det kokta riset i en grund, vid skål och blanda det med risvinäger utrörd med socker och salt. Fläkta riset svalt med en solfjäder eller liknande.
  3. Lägg ett noriark på ett smörpapper eller på en flätad bambumatta. Bred ut ett knappt cmtjockt lager ris på noriarket och lämna ca 2 cm vid den övre kanten. Platta ut rislagret. Det ska vara tunt men hålla ihop ordentligt.
  4. Lägg stavar av skalad gurka, avokado och krabbpinnar som en sträng mitt på riset. Forma en fast rulle med hjälp av papperet eller bambumattan. Fukta noriarket med fingret vid skarven så fäster det bra.
  5. Skär rullen i drygt centimete rbredabitar. Servera dem med en liten klick wasabi, några skivor ingefära och lite soja i portionsskålar bredvid var och en. Bjud ev också skalade räkor och röd stenbitsrom till.

Recept från