Surkål

Att göra egen surkål tar några veckor, men den sköter sig i stort sett själv.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3 kg vitkål - färsk (2 huvuden)
  • 3 msk grovt salt - gärna havssalt
  • 3 msk dofilus - eller naturell yoghurt

Gör så här

  1. Skölj, ansa och klyv kålhuvudena. Skär bort mittstocken. Strimla kålen i matberedare lite i taget.

  2. Lägg den första omgången i en rostfri bunke och strö på lite av saltet. Stöt och pressa kålen kraftigt så att den vätskar sig. Häll på lite av dofilusen.

  3. Fortsätt med resten av kålen ovanpå den andra i samma bunke. Avsluta med dofilus. Kontrollera att vätskan sipprar upp när du pressar lätt på kålen.

  4. Täck kålen med ett smörpapper. Lägg en uppochnedvänd tallrik på smörpapperet och ovanpå tallriken en tyngd (t ex ett vattenfyllt litermått). Låt kålen stå i rumstemperatur 4-5 dagar. Kontrollera att vätskan täcker kålen och ställ sedan kålen på svalare plats under ca 2 veckor. Kolla då och då att vätskan inte dunstat. Fyll på med kokt, kallt saltat vatten om det behövs (ca 1 msk grovt salt till 5 dl vatten).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!