Surkål

Det är kanske inte så ofta man gör sin egen surkål men det är väl värt besväret. Den här satsen räcker till en 2-litersburk.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 2 krm enbär - stötta
  • 2 krm kummin - stött
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Strimla kålen tunt och lägg hälften i burken blandat med hälften av salt och kryddor.

  2. Stöt gärna med mortelstöt så att saften kommer fram. Tillsätt resten av kål, salt och kryddor. Sista lagret täcks av stora kålblad. Det är viktigt att burken inte blir helt fylld eftersom kålen jäser och behöver utrymme. Lägg en tyngd på kålen så att allt hamnar under vätskan som bildats.

  3. Ställ burken varmt de första 2-3 dagarna. Temperaturen ska vara 20-22°. När jäsningen kommit igång ställs burken på sval plats två veckor. Detta för att syrningen ska ske långsamt. Temperatur runt 15°.

  4. Eventuellt måste tyngden spolas av och om kålen är torr tillsätt 1 dl kokt, avsvalnat vatten med 2 krm salt. Därefter ställs burken svalt, mellan 0-8°. Efter ytterligare 4-6 veckor är kålen färdig för att ätas, men den blir ännu bättre efter längre lagring. Kålen ska lukta friskt och syrligt. Luktar det inte gott kan man fått in oönskade bakterier och kålen måste kastas.

  5. Det är viktigt att ta upp surkålen med rena redskap - då kan den hålla i flera månader.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!