”Surf turf” med fläsk och pilgrimsmusslor

00000

Denna innovativa och överraskande rätt med fläsk som bakas i ugnen 4 timmar är ingenting för dig som har bråttom. Skivade pilgrimsmusslor, bönpuré och kåljuice serveras till.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g fläsksida, benfri, gärna kravmärkt
3 citroner
2 msk honung, flytande
1 krm svartpeppar, nymald
4 pilgrimsmusslor
1 äpple

Kåljuice

0,5 spetskålshuvud
0,75 dl vatten
1,5 msk olivolja
0,5 msk citron, pressad
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar, mald

Bönpuré

0,5 burk bönor, vita (á 400 g)
0,5 dl crème fraiche
1 msk vinäger, champagne- eller vitvin
1,5 tsk salt

1. Sätt ugnen på 130°. Lägg fläsket på ett ugnssäkert fat. Tillaga mitt i ugnen 3 timmar. Täck fläsket med aluminiumfolie och tillaga ytterligare
1 timme. Låt fläsket kallna.
2. Kåljuice: Skär kålen i mindre bitar. Mixa den med vattnet i en matberedare. Sila av kålen och smaksätt juicen med olivolja, citronsaft, salt och peppar.
3. Bönpuré: Mixa bönorna med creme fraiche och passera genom en sil. Smaksätt med vinäger och salt.
4. Skölj den ena citronen noga i ljummet vatten och skär bort det gula skalet. Skär skalet i tunna, tunna strimlor. Pressa saften ur alla citronerna. Koka citronsaften i en kastrull utan lock tills cirka hälften återstår. Tillsätt honung och peppar.
5. Skär fläsket i skivor. Stek det knaprigt på båda sidor i en het stekpanna. Låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Skär råa pilgrimsmusslor i tunna skivor. Skala, kärna ur och fintärna äpplet.
6. Lägg upp fläsket på tallrikar och pensla med citronlagen. Garnera med pilgrimsmusslor, äpple och citronskal. Lägg en klick bönpuré och fördela kåljuicen vid sidan om.