3 dygn + 45 minuter
Recept: Surdegspannkakor
Gör först surdegen:
- Värm 1 1/2 dl vatten till 37°.
- Blanda vatten och 1 1/2 dl mjöl i en stor burk.
- Riv äpplet grovt, vänd ner det i smeten och sätt på ett lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
- Värm 1 1/2 dl vatten till 37°. ”Mata” degen med vatten och 1 1/2 dl mjöl. Låt stå ytterligare 1 dygn.
- Upprepa ytterligare en gång och låt stå 1 dygn till. Sedan är surdegen färdig att använda till pannkakor. Spara resten av surdegen i kylen och mata den med några matskedar ljummet vatten och mjöl i veckan. Det är svårt att göra en mindre sats.
Pannkakor:
- Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
- Smält 2 msk smör och blanda med mjölk och ägg.
- Vispa ner mjölkblandningen, gräddfil och surdeg i mjölblandningen. Låt smeten stå svalt att svälla 10–15 min.
- Värm en stekpanna och lägg i smör. Häll i 1 dl av smeten och stek pannkakorna gyllenbruna på medelvärme på båda sidor i omgångar.

Foto: Roland Persson
Recept på surdegspannkakor.
Servera pannkakorna med björnbärssylt, lättvispad grädde och lönnsirap.
Björnbärssylt:
- Lägg bären i en kastrull och koka upp.
- Rör om, tillsätt sockret. Koka 2–3 min, tills sockret smält och det kokat ihop lite men bären fortfarande är lite spänstiga.
- Låt kallna.