Surdegsbröd med råg och chiafrön

3.83.83.83.83.8

Hela rågkorn och chiafrön gör surdegsbrödet extra gott och ger en tuggighet till den nyttiga limpan.

För 2 bröd

Ingredienser

Surdegsbröd med råg och chiafrön

1dl + 1/2dl+51/2 dl grovt rågmjöl (385g)
3/4dl + 2msk+6 dl vatten
1tsk + 3 msk honung
15 g jäst
1 1/2 msk salt
2 dl hel råg
3/4 dl chiafrön
12 dl vetemjöl

Pensling

vatten

Garnering

2 msk chiafrön

20 min+3 dygn för surdegen+3 timmars jäsning+40 min i ugnen

Surdegsbröd med råg och chiafrön – gör så här:

  1. Blanda 1 dl rågmjöl, 3/4 dl vatten och 1 tsk honung i en skål.  Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur 2 dygn.
    surdegsbröd-med-råg
  2. Blanda ner 1/2 dl rågmjöl och 2 msk vatten och låt stå ytterligare 1 dygn.
    surdegsbröd
  3. Värm 6 dl vatten till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, 3 msk honung och surdeg. Rör i den hela rågen, chiafrön, 5 1/2 dl rågmjöl och vetemjöl.
    surdegsbröd-recept-2

    Foto: Anders Schønneman

  4. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 1 1/2 timme.
    surdegsbröd-jäsa

    Foto: Anders Schønneman

  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma dem till släta limpor som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare ca 1 1/2 timme.
    surdegsbrod-jasa-2

    Foto: Anders Schønneman

  6. Sätt ugnen på 250 grader. Skär snitt i bröden. Pensla med vatten och strö över chiafrön.
    surdegsbröd-jäsa

    Foto: Anders Schønneman

  7. Sätt in plåten med bröden i nedre delen av ugnen. Släng in 1 dl vatten i botten på ugnen och sänk ugnsvärmen till 200 grader. Grädda 40–45 min. Låt bröden kallna på galler.
    surdegsbröd-ugn

    Foto: Anders Schønneman

 

Kökstipsen!

  • Lite framförhållning är ett måste när du ger dig på att baka dessa surdegsbröd. Vill du till exempel njuta av nygräddade limpor på lördag ska degen sättas redan på onsdag, alltså fyra dagar i förväg. Men det tar inte många minuter!
  • Arbetsinsatsen kommer i stället på själva bakdagen, då degen ska jäsa i två omgångar och sedan gräddas 40–45 minuter.
  • Bakningen är inte svår att lyckas med men kräver alltså att man är i närheten av köket under 4–5 timmar. För nedlagd tid belönas du dock rikligt med ett ovanligt saftigt, nyttigt och smakrikt bröd.
  • Variation: De saftiga surdegslimporna kan också jäsas i jäskorgar, som ger brödet ett vackert mönster.
  • Variation: Vill du i stället göra frallor höjer du bara ugnstemperaturen till 250° och gräddar dem mitt i ugnen 8–10 min.
Fler recept med: Bakning, Köksskolan, Matbröd