4.34.34.34.34.3

Superenkel morotsharissa är en syrad inläggning. Fabulöst sätt att använda resterna från juicemaskinen, i vår familj kallat "skröfs". Använd helst korianderstjälkar av kraftigare sort, till exempel från koriander köpt i asiatiska butiker eller i mellanösternaffärer.

För 1 liter:

Ingredienser

6 dl morots-"skröfs", hårt packat eller grovrivna morötter
2 vitlöksklyftor
2 dl apelsin, pressad
3 dl vatten, kokt avsvalnat
1-2 msk chiliflingor, koreanska eller annan chili
0,5-1 tsk spiskummin, hel
1 krm kummin
1 msk salt, fint jodfritt
1-2 msk korianderstjälkar, finskurna

3-7 dagar i rumstemperatur + ca 2 veckor i kyl

Superenkel morotsharissa – gör så här:

  1. Skala och krossa vitlöken i en mortel. Blanda alla ingredienser väl i en stor bunke. Packa tätt i en stor rengjord 1-liters glasburk. Lägg en tyngd ovanpå och lägg på locket löst.
  2. Låt stå 3–7 dagar i rumstemperatur, max 22°. Sätt på locket ordentligt. Låt mogna ca 2 veckor i kyl.

Syrat

Foto: Lina Eriksson

Fler recept med: Inläggningar