Sunday Roast – söndagsstek med Yorkshirepudding

Recept på ugnsbakad saftig biff med Yorkshirepudding, vispad crème fraiche, rostad potatis och grönsaker. Servera gärna med en god chutney – köpt eller hemgjord!
Allt om Mat
Recept på Sunday Roast – söndagsstek med Yorkshirepudding.
Recept på Sunday Roast – söndagsstek med Yorkshirepudding. Foto: Lina Eriksson

Stekt potatis

  • 1 kg potatis
  • 2 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt

Biff

  • 800 g utskuren biff - (gärna med fettkappa)
  • krm salt - + 2 krm
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • msk smör - + 2 msk
  • 1 gul lök
  • 1 dl vatten
  • 1 dl öl - eller porter
  • 2 msk honung - flytande
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1 msk vetemjöl

Yorkshirepudding

  • 1 schalottenlök
  • 200 g champinjoner
  • msk smör - + 4 msk
  • 1 tsk timjan - hackad
  • tsk salt - + 1 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl

Vispad crème fraiche

  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk pepparrot - finriven
  • 1 msk engelsk senap (colmans)

Grönsaker

  • 0,5 blomkålshuvud - (600 g)
  • 200 g savojkål
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och svalna.

  2. Krydda köttet med 1 tsk salt och svartpeppar. Bryn det runt om i 1 msk smör i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Skala och skär löken i klyftor. Lägg den bredvid köttet. Stek köttet mitt i ugnen till 56–58° innertemperatur, beräkna ca 1 1/2 timme. Lägg köttet på ett fat och låt det vila utan aluminiumfolie. Höj ugnstemperaturen till 225°.

  3. Vispa ur formen med vattnet och häll över lök och sky i en kastrull. Tillsätt öl, honung och fond. Låt koka ca 5 min. Mixa slätt med mixerstav och sila över i en ren kastrull. Blanda mjölet med lite kallt vatten. Låt skyn koka upp och vispa i mjölredningen. Låt koka 2–3 min. Smaka av med 2 krm salt och vispa i 2 msk smör.

  4. Pudding: Skala och finhacka löken. Ansa och skär svampen i små bitar. Fräs lök och svamp i 1 msk smör i en stekpanna. Krydda med timjan, 1/2 tsk salt och peppar. Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och 1 tsk salt. Lägg 1/2 msk smör i åtta hål i en muffinspanna. Häll i äggsmeten och fördela svampfräset i varje form. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Vispad crème fraiche: Vispa crème fraichen med elvisp till en fast kräm. Blanda i pepparrot och senap.

  6. Grönsaker: Bryt blomkålen i mindre buketter. Skär savojkålen i breda strimlor. Koka blomkålsbuketterna i saltat vatten i en kastrull ca 4 min. Lägg i savojkålen och låt koka ytterligare ca 1 minut. Låt grönsakerna rinna av och lägg dem i kallt vatten.

  7. Potatis: Skär potatisen i bitar. Stek den i smör och olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Salta.

  8. Grönsaker: Smält smöret i en kastrull och värm grönsakerna. Krydda med salt.

  9. Skär köttet i skivor och servera med sås, Yorkshirepudding, vispad crème fraiche, potatis och grönsaker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!