Sufflé med whiskyglass

Osöt sufflé för alla whiskyälskare. Gillar du rökig whisky så prova med det.

Sufflé med whiskyglass

  • 75 g mörk choklad - (70-75%)
  • 2 tsk kakao
  • 2 msk råsocker - finmalet
  • 25 g smör
  • 0.5 dl mjölk
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 msk whisky

Glass

  • 0.5 vaniljstång
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 dl råsocker
  • 2 msk whisky

Garnering

  • kakao

Gör så här

  1. Glass: Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång med de utskrapade fröna i en kastrull. Vispa äggulor och socker fluffigt. Ta upp vaniljstången och häll den varma gräddmjölken över gulorna i en jämn stråle. Vispa under tiden.

  2. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under kraftig vispning till 85 grader, tills smeten börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och låt kallna. Låt gärna glassmassan stå i kylen och mogna ca 12 timmar.

  3. Sila smeten och tillsätt whiskyn. Frys smeten i glassmaskin. Lägg glassen i en bunke och ställ i frysen 1–2 timmar.

  4. Sufflé: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chokladen. Blanda kakao och socker. Smörj suffléformar. Strö i kakaoblandningen. Smält choklad och smör tillsammans med mjölken. Vispa i mjölet. Dela äggen och rör ner äggulorna i chokladsmeten. Vispa äggvitorna till fast skum. Rör ner whiskyn i smeten och vänd i äggvitorna.

  5. Fördela smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Öppna inte ugnsluckan under tiden. Pudra kakao över suffléerna och servera genast med glassen till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!