Studenttårta med rabarber

3.73.73.73.73.7

Studenttårta med mellanlägg av rabarber. På toppen lägger vi ett lager lemon curd och fluffig vispgrädde. Tårtbottnarna kan göras i god tid och frysas in med rabarberfyllningen.

För 12 bitar

Ingredienser

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Rabarberkompott:

500 g rabarber
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker, äkta

Lemon curd:

2 citroner
2 dl strösocker
2 ägg
100 g smör

Garnering:

3 dl vispgrädde
styvmorsvioler

Studenttårta med rabarber – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner blandningen i äggvispet och blanda väl.
  2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan kallna och skär den i tre tårtbottnar.
  3. Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Blanda rabarbern med socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt småkoka utan lock 15-20 min. Rör om då och då. Låt kompotten kallna.
  4.  Lemon curd: Skölj citronerna i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa ägg och socker ca 1 minut i en kastrull. Blanda i citronskal och citronsaft. Värm på svag värme och rör tills krämen tjocknat. Ta av kastrullen så snart den första bubblan syns.
  5. Skär smöret i bitar. Klicka ner det i krämen och rör tills det smält. Låt kallna.
  6. Fördela rabarberkompotten på två av bottnarna. Lägg på den sista bottnen och bred på lemon curd. Vispa grädden och täck hela tårtan med ett jämnt lager. Garnera med styvmorsvioler.