Studenttårta med chokladbottnar

33333

Recept på studenttårta med chokladbottnar som varvas med mango- och aprikosfyllning. En maffig och riktigt god studenttårta.

För 20 bitar

Ingredienser

Chokladbottnar

3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
200 g smör
3 ägg
3 msk kaffe, kallt
2 dl vatten, hett

Mangoyoghurtmousse

2 mango
1 dl strösocker
3 msk vatten
2 äggulor
5 gelatinblad
2 dl grädde
1 dl matlagningsyoghurt

Fyllning

1 dl aprikosmarmelad
4 dl grädde

Till garnering

500 g marsipan, till tårtan
50 g marsipan, till lilla studentmössan
200 g marsipan, till snören
karamellfärg, blå och gul

Studenttårta – gör så här:

  1. Bottnar: Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält smöret. Vispa äggen lätt.
  2. Blanda de torra ingredienserna med smör, ägg och kaffe. Tillsätt det varma vattnet lite i taget under omrörning. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 min. Låt kakan stå svalt över natten, så att den går lättare att dela i 3 bottnar.
  3. Mangomousse: Mixa mangoköttet. Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka upp. Häll den varma sockerlagen på äggulorna och vispa det tills det är fluffigt och avsvalnat.
  4. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme och blanda ner lite av äggsmeten. Blanda sedan med resten av äggsmeten. Vispa grädden lätt. Blanda ägg- och gelatinblandning med mangomos, grädde och matlagningsyoghurt.
  5. Dela tårtbottnarna i 3 bottnar. Bred aprikosmarmelad på den första bottnen och lägg ihop. Bred mangomousse över den andra bottnen,
    lägg på den tredje bottnen och bred över grädde.
  6. Kavla ut marsipanen med lite potatismjöl till en stor rundel som täcker tårtan väl. Lägg den över grädden, skär bort överflödig marsipan. Pudra över florsocker. Blanda gul respektive blå färg med marsipan till snören. Ta rikligt av den blå färgen och färga en liten bit till skäm på studentmössan. Gör en liten mössa och lägg på tårtan. Rulla långa remsor ca 1 m långa och vira dem runt varandra, börja från mitten. Lägg dem runt tårtan.
Fler recept med: Bakning, Övrigt, Student, Tårtor