Struts med Apelsinsallad och Morotssås

Strutsfilé har sett lite olika ut varje gång jag köpt den. En kraftig bit kan skäras i skivor som sedan steks. Är biten ganska platt är det bättre att helsteka den och sedan skiva upp den. Stektiden blir ju då helt olika men det bästa är att gå efter innertemperatur på köttet som skall vara 65°. Såsen görs på bl a färskpressad morotssaft som finns i mataffärens kyldiskar. Se till att juicen är riktigt färsk för att få bra resultat. Couscous passar att servera till och det finns att köpa mindre förpackningar som är kryddade. Till den här rätten passar den som bl a innehåller pinjenötter och sultanrussin.

Struts med Apelsinsallad och Morotssås

1. Sås: Blanda morotssaft, apelsinsaft, ingefära, curry och buljongtärning i en kastrull och koka utan lock tills lite mindre återstår. Sila såsen, rör ut majsstärkelse i lite kallt vatten och vispa ner det i såsen. Låt koka tills den tjocknar.
2. Apelsinsallad: Skär loss apelsinskalen med kniv och skär ut hinnfria klyftor över en skål så att även saften som droppar och sedan kan kramas ur tas tillvara. Strimla salladslöken och blanda ner dem samt olja och peppar.
3. Struts: Tjock strutsfilé kan skivas, penslas med olja och saltas och peppras. Tunna skivor steks ca 1 min på varje sida i olja. Tunnare filébitar är bättre att först pensla med olja på båda sidor. Strö på salt och peppar och stek skivorna tills innertemperaturen är 65°. Tag av från värmen och vänta någon minut. Skär sedan upp bitarna.
4. Fördela apelsinsallad på varma tallrikar. Lägg på stekt struts och ringla morotssås över. Servera med naturell eller smaksatt couscous samt några gröna salladsblad.

Recept från