00000

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g strömmingsfiléer
1 burk ansjovisfiléer, (125 g)
2 filéer till dressingen, sparas

Dressing:

1 äggula
1 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
0,5 krm cayennepeppar
0,5 tsk salt
2 ansjovisfiléer
1 dl kesella, (10 %)
1 msk kapris
1 vitlöksklyfta, pressad

Strömming:

0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 dl ströbröd

Tillbehör:

4 bröd, t ex källarfranska
50 g rucola
1 rödlök, liten
2 tomater

Strömmingsburgare med ansjovis – gör så här:

  1. Dressing: Lägg äggulan i en rundbottnad skål. Vispa ner oljan lite i taget i en jämn stråle. Blanda ner senap, cayennepeppar och salt. Finhacka ansjovisen och blanda ner den samt kesella, kapris och vitlök. Ställ dressingen svalt.
  2. Skölj strömmingsfiléerna ordentligt i kallt vatten och klipp bort ryggfenorna.
  3. Lägg filéerna med skinnsidan ner på en skärbräda. Salta och peppra. Lägg 1 ansjovisfilé på varannan strömming.
  4. Lägg ihop till strömmingsflundror. Hetta upp smör i en stekpanna. Vänd strömmingsflundrorna i ströbröd och stek dem på strax över medelvärme ca 3 min på varje sida.