Strömming med senapsmos

Strömming är en billig och god vardagsfisk som lätt glöms bort. Med lite rökt lax förgylls strömmingsrätten och serveras med potatis- mos, smaksatt med skånsk senap.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g strömming - rensad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 100 g lax - rökt och i tunna skivor
  • 0,5 dl dill - hackad
  • 1 dl ströbröd

Senapsmos

  • 1 kg potatis
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 msk skånsk senap
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och torka av strömmingen. Klipp bort ryggfenan. Lägg upp strömmingarna på en skärbräda med köttsidan upp, salta och peppra.

  2. Lägg en bit lax på varannan strömming och strö över dill. Lägg resten av strömmingarna ovanpå. Vänd dem i ströbröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stek i mitten av ugnen ca 10 min, eventuellt med grill de sista minuterna.

  3. Skala potatisen och skär den i bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten.

  4. Låt rinna av och pressa eller stöt med potatisstöt. Rör ner smör, mjölk, senap och smaka av med salt och peppar.

  5. Servera de nystekta strömmingarna med senapsmoset.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!