Stracciatellaglass med plommon

Stracciatella är italiensk vaniljglass med hackad choklad.

Stracciatellaglass med plommon

1. Plommonkompott: Kärna ur plommonen och skär dem i små bitar. Koka dem i vattnet tills de börjar mjukna ca 3 min.
2. Tillsätt sockret och koka ytterligare 2 min. Låt kompotten kallna.
3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och -frön i en kastrull.
4. Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke. Vispa ner den varma gräddblandningen i gulorna och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
5. Sjud blandningen under kraftig vispning till 85° eller tills den börjar tjockna. Den får inte koka. Sila och häll smeten i en bunke. Låt svalna och ställ i kylen, gärna över natten.
6. Tillsätt whisky och kör i glassmaskin. Vänd ner chokladen i glassen när den är färdig. Kör ytterligare ett par varv i maskinen.
7. Rippla och varva glassen med plommonkompott i en form. Ställ in den i frysen 1–2 timmar.
8 Sätt ugnen på 200°. Skär vetelängden i tunna skivor och pensla dem med smöret. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
9. Kula upp glassen och servera med veteskivorna.

Recept från