Recept på stracciatellaglass med plommon. Stracciatella är italiensk vaniljglass med hackad choklad.
För 8 personer
Ingredienser
3
plommon
2 msk
vatten
1 dl
syltsocker
Stracciatellaglass:
1
vaniljstång
3 dl
mjölk
4 dl
vispgrädde
7
äggulor
2 dl
strösocker
2 msk
whisky
75 g
mörk choklad, finhackad
Tillbehör:
0,5
vetelängd
2 msk
smör, smält
Stracciatellaglass med plommon
Plommonkompott: Kärna ur plommonen och skär dem i små bitar. Koka dem i vattnet tills de börjar mjukna ca 3 min.
Tillsätt sockret och koka ytterligare 2 min. Låt kompotten kallna.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och -frön i en kastrull.
Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke. Vispa ner den varma gräddblandningen i gulorna och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
Sjud blandningen under kraftig vispning till 85° eller tills den börjar tjockna. Den får inte koka. Sila och häll smeten i en bunke. Låt svalna och ställ i kylen, gärna över natten.
Tillsätt whisky och kör i glassmaskin. Vänd ner chokladen i glassen när den är färdig. Kör ytterligare ett par varv i maskinen.
Rippla och varva glassen med plommonkompott i en form. Ställ in den i frysen 1–2 timmar.
Sätt ugnen på 200°. Skär vetelängden i tunna skivor och pensla dem med smöret. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till
dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.