00000

På tavernorna på ön Skiathos lagar man gärna crossover. Här smaksätts de grekiska grönsakerna med italiensk pesto! Kungsörnens färdiga pajdegsmix är ett bra alternativ om man har bråttom.

För 4 person(er)

Ingredienser

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 g smör kylskåpskallt
3 msk vatten iskallt

Fyllning

150 g aubergine
200 g zucchini
1 rödlök
4 potatis kokta, medelstora
2 msk olivolja
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
10 cocktailtomater
8 köttbullar gärna av lammfärs (kan uteslutas)
1 dl ost riven
3 msk pesto hemlagad eller på burk

Storpirog med medelhavsgrönsaker

1. Pajdeg: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med en gaffel, fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda degen lätt och forma den till en rundel. Slå inden i plastfilm och lägg den att vila svalt ca 30 min.
2. Fyllning: Ansa och skär aubergine och zucchini i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och tärna potatisen.
3. Hetta upp olja i en stekpanna. Snabbfräs zucchini, aubergine, lök och potatis under omrörning, 3–5 min. Krydda med salt och peppar. Blanda i tomater och köttbullar. Låt svalna och blanda i riven ost.
4. Sätt ugnen på 225°. Ta degen ur kylskåpet och kavla ut den på mjölat bakbord, från mitten till kanterna, till en ca 3 mm tjock rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg degen i en pajform. Lägg fyllningen i mitten av rundeln, ringla över peston och vik pajkanten över.
5. Grädda pirogen mitt i ugnen ca 25 min.

Fler recept med: Grönsaker, Picknick, Vegetariskt