Storpirog med medelhavsgrönsaker

På tavernorna på ön Skiathos lagar man gärna crossover. Här smaksätts de grekiska grönsakerna med italiensk pesto! Kungsörnens färdiga pajdegsmix är ett bra alternativ om man har bråttom.
Allt om Mat

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör - kylskåpskallt
  • 3 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 150 g aubergine
  • 200 g zucchini
  • 1 rödlök
  • 4 potatis - kokta, medelstora
  • 2 msk olivolja
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 10 cocktailtomater
  • 8 köttbullar - gärna av lammfärs (kan uteslutas)
  • 1 dl ost - riven
  • 3 msk pesto - hemlagad eller på burk

Gör så här

  1. Pajdeg: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med en gaffel, fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda degen lätt och forma den till en rundel. Slå inden i plastfilm och lägg den att vila svalt ca 30 min.

  2. Fyllning: Ansa och skär aubergine och zucchini i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och tärna potatisen.

  3. Hetta upp olja i en stekpanna. Snabbfräs zucchini, aubergine, lök och potatis under omrörning, 3–5 min. Krydda med salt och peppar. Blanda i tomater och köttbullar. Låt svalna och blanda i riven ost.

  4. Sätt ugnen på 225°. Ta degen ur kylskåpet och kavla ut den på mjölat bakbord, från mitten till kanterna, till en ca 3 mm tjock rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg degen i en pajform. Lägg fyllningen i mitten av rundeln, ringla över peston och vik pajkanten över.

  5. Grädda pirogen mitt i ugnen ca 25 min.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!