Stjärnkatalaner
Ingredienser
- 150 g smör
- 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
- 0,75 dl majsstärkelse (Maizena) - Maizena
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl florsocker
Fyllning
- 50 g sötmandel
- 300 g mandelmassa
- 1 citron - rivet skal
Till utbakning
- 0,5 dl vetemjöl
Garnering
- florsocker
Gör så här
-
Skär smör i tärningar och blanda samman med mjöl, majsstärkelse, vaniljsocker och florsocker. Låt degen vila kallt minst 1 timme.
-
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla aluminiumformarna.
-
Fyllning: Rosta mandeln i torr stekpanna under omrörning 2-3 min. Grovhacka den. Riv mandelmassan grovt. Blanda mandel och mandelmassa med smör och citronskal.
-
Spara ca 1/4 av degen till stjärndekoren. Dela resterande deg i 12-14 bitar, tryck ut i formar. Fördela fyllningen i formarna och platta till.
-
Kavla ut degen till stjärnorna ca 2 mm tjock på väl mjölad arbetsbänk. Ta ut stjärnor med pepparkaksmått och lägg en stjärna på varje kaka.
-
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 20 min. Ta kakorna ur formarna när de svalnat. Pudra över florsocker. Ska kakorna frysas pudras florsockret över vid servering.