Stjärnkatalaner

Recept på katalaner. Möra formar med mandelfyllning smaksatt med rivet citronskal. Använd engångsformar i aluminium.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 0,75 dl majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl florsocker

Fyllning

  • 50 g sötmandel
  • 300 g mandelmassa
  • 1 citron - rivet skal

Till utbakning

  • 0,5 dl vetemjöl

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Skär smör i tärningar och blanda samman med mjöl, majsstärkelse, vaniljsocker och florsocker. Låt degen vila kallt minst 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla aluminiumformarna.

  3. Fyllning: Rosta mandeln i torr stekpanna under omrörning 2-3 min.  Grovhacka den. Riv mandelmassan grovt. Blanda mandel och mandelmassa med smör och citronskal.

  4. Spara ca 1/4 av degen till stjärndekoren. Dela resterande deg i 12-14 bitar, tryck ut i  formar. Fördela fyllningen i formarna och platta till.

  5. Kavla ut degen till stjärnorna ca 2 mm tjock på väl mjölad arbetsbänk. Ta ut stjärnor med pepparkaksmått och lägg en stjärna på varje kaka.

  6. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 20 min. Ta kakorna ur formarna när de svalnat.   Pudra över florsocker. Ska kakorna frysas pudras florsockret över vid servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!