4.64.64.64.64.6

Stir fry med kyckling har inspiration från Asien. Den korta tillagningen gör att gurkan behåller sin spänst.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g kycklinglårfilé
1 msk soja, japansk
1 msk soja, kinesisk
1 msk risvinäger
3 msk potatismjöl
1 gurka
3 vitlöksklyftor
1 röd chili, t ex spansk peppar
3 salladslökar
2 msk rapsolja

Sås:

0,5 dl hoisinsås
2 msk soja, japansk
1 msk risvinäger
0,5 msk strösocker
1 tsk sesamolja

Fritering:

1 liter jordnötsolja, eller rapsolja

Garnering:

sesamfrön, rostade
chili, strimlad
salladslök, strimlad

Tillbehör:

ris, eller nudlar
gurkkimchi, se recept

30 minuter + 30 minuter i kyl

Stir fry med kyckling – gör så här:

  1. Skär kycklingen i stora tärningar. Blanda med de båda sojasorterna och vinäger. Rör i potatismjöl. Låt blandningen stå i kylen ca 30 min.
  2. Halvera gurkan på längden och skrapa ut kärnorna med en liten sked. Skär gurkan i 1/2 cm tjocka skivor på snedden. Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Kärna ur och strimla chilin. Ansa och strimla salladslöken.
  3. Sås: Blanda alla ingredienser.
  4. Fyll en gryta med olja så att den når 3 cm på kanten. Hetta upp oljan till 175°. Fritera gurkan i omgångar, 10–15 sekunder. Lyft upp med hålslev, låt rinna av på hushållspapper.  Fritera kycklingen i omgångar, ca 2 min tills den är genomstekt. Lyft upp med hålslev, låt rinna av på hushållspapper.
  5. Stek vitlök, salladslök och chili i olja ca 1 minut. Rör ner såsen och låt koka upp. Tillsätt kyckling och gurka och låt allt bli varmt.
  6. Garnera med sesamfrön, chili och salladslök. Servera direkt med ris eller nudlar och gurkkimchi.

Recept av Ylva Porsklev

pren