Sticky Wings – amerikanska kycklingvingar

00000

Recept på Sticky Wings (amerikanska kycklingvingar). Gör en söt och kryddig marinad och marinera vingarna några timmar. Låt marinaden vara med när vingarna steks i ugn. Klassisk amerikansk mat som äts med fingrarna.

För 4 personer som förrätt eller snacks:

Ingredienser

1 kilo kycklingvingar

Marinad:

2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk fänkålsfrön
2 msk rapsolja
1 tsk paprikapulver Jamaican Jerk
0,5 msk kryddmix
1 tsk örtsalt eller sellerisalt
3 msk rödvinsvinäger
3 msk worcestersås
3 msk srirachasås
2 msk honung flytande
2 msk soja japansk

Blue cheese-dipp:

140 g gräddädelost
2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
0,5 msk worcestersås
gräslök finklippt eller salladslök

Tillbehör:

stjälkselleri

25 minuter + 3 timmar -marinering + 45 minuter i ugn

Sticky Wings (amerikanska kycklingvingar) — gör så här:

  1. Marinad: Skala och finhacka lök och vitlök. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Fräs lök, vitlök och fänkålsfrön i olja på något över medelvärme ca 1 minut. Tillsätt paprikapulver, jerkkrydda och örtsalt och fräs ytterligare ca 2 min.
  2. Blanda i vinäger, worcestersås, srirachasås, honung och soja och låt sjuda ca 5 min på låg värme. Låt marinaden kallna.
  3. Skär kycklingvingarna i lederna så att de blir mindre bitar. Lägg dem i en skål och blanda med -marinaden. Marinera i kylen ca 3 timmar, gärna längre. Blanda om några gånger under tiden.
  4. Dipp: Finfördela osten i en skål och mixa med gräddfilen. Rör ner  majonnäs och worcestersås. Ställ såsen i kylen fram till servering.
  5. Sätt ugnen på 200°. Ta upp kycklingbitarna ur marinaden och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över cirka hälften av marinaden och tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Öka ugnsvärmen till 250°. Ta ut kycklingen och vänd bitarna. Ringla över resten av marinaden och ställ tillbaka i ugnen ca 15 min. Vänd vingarna efter halva tiden så att de får fin färg runt om och är genomstekta.
  6. Servera vingarna med blue cheese-dipp, finstrimlad gräslök eller salladslök och selleristavar.