55555

Stekta äppelringar med varma havresmulor, kanelglass och honung är det bäst att använda syrliga äpplen som Signe Tillisch eller Gravensteiner.

För 6 personer:

Ingredienser

3 äpplen
2 msk strösocker
25 g smör

Kanelglass:

0,5 gelatinblad
2 kanelstänger
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
6 äggulor
1,5 dl strösocker

Havresmulor:

100 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Garnering:

3 msk honung, flytande

40 minuter + tid i glassmaskinen + 12 minuter i ugn

Stekta äppelringar med varma havresmulor, kanelglass och honung – gör så här:

  1. Kanelglass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Krossa kanelstängerna. Koka upp mjölk, grädde och kanel. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll kanelmjölken över äggvispet och blanda väl.
  2. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och sjud under vispning till 85°. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och blanda i gelatinet. Sila glassmeten och låt den kallna. Frys glassen i glassmaskin.
  3. Havresmulor: Sätt ugnen på 200°. Blanda ingredienserna till havresmulorna. Smula degen på en plåt med ­bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills smulorna fått fin färg, ca 12 min. Låt kallna.
  4. Kärna ur äpplena och skär dem i ½ cm tjocka skivor. Strö över sockret. Stek äppelskivorna i smör tills de får fin färg. Fördela dem på ­tallrikar. Lägg på smulorna och glassen. Ringla över ­honung och servera.
    pren