Stekta äppelklyftor med havresmul och kanelgrädde
Stekta äppelklyftor med havresmul och kanelgrädde är en snabbvariant av äppelpaj – använd helst svenska äpplen.
Ingredienser
- 2 äpplen - helst svenska
- 1 msk smör
- 1 msk rårössocker
- 0,5 dl mandelspån
Havresmul
- 50 g smör
- 0,75 dl havregryn
- 0,75 dl vetemjöl
- 3 msk solrosfrön
- 3 msk rårössocker
Grädde
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 tsk kanel - mald
Gör så här
-
Havresmul: Sätt ugnen på 200°. Bryn smöret i en kastrull. Rör i havregryn, mjöl, solrosfrön och socker. Smula ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
-
Grädda smulorna mitt i ugnen ca 10 min. Rör om någon gång under tiden. Låt smulorna kallna.
-
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör så att de får fin färg. Strö över sockret och låt det smälta. Blanda i mandelspånen.
-
Grädde: Vispa grädden tillsammans med kanelen.