3.93.93.93.93.9

Stekta äppelklyftor med havresmul och kanelgrädde är en snabbvariant av äppelpaj – använd helst svenska äpplen.

För 4 personer:

Ingredienser

2 äpplen, helst svenska
1 msk smör
1 msk rårörsocker
0,5 dl mandelspån

Havresmul:

50 g smör
0,75 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
3 msk solrosfrön
3 msk rårörsocker

Grädde:

1,5 dl vispgrädde
1 tsk kanel, mald

15 minuter + 10 minuter i ugn

Stekta äppelklyftor med havresmul och kanelgrädde – gör så här:

  1. Havresmul: Sätt ugnen på 200°. Bryn smöret i en kastrull. Rör i havregryn, mjöl, solrosfrön och socker. Smula ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Grädda smulorna mitt i ugnen ca 10 min. Rör om någon gång ­under tiden. Låt smulorna kallna.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör så att de får fin färg. Strö över sockret och låt det smälta. Blanda i mandelspånen.
  4. Grädde: Vispa grädden tillsammans med kanelen.
  5. Fördela äppelklyftorna i glas. Strö över havresmulorna. Toppa med grädde och servera.
    pren