Stekt t-benstek med kålrotscrème och friterad picklad lök

00000

Recept på stekt t-benstek med kålrotscrème och friterad och picklad lök. Koka kålrot och morot riktigt mjuka för att få den rätta krämiga konsistensen på crèmen.

För 4 personer:

Ingredienser

2 t-benstekar, (à 500 g)
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
1 msk rapsolja

Picklad rödlök:

1 rödlök
0,25 dl rödvinsvinäger
0,25 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 krm salt

Kålrotscrème:

200 g kålrot
1 morot, liten
1 dl vatten
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk citron, pressad
2 krm salt

Friterad lök:

1 gul lök
0,5 dl vetemjöl
1 ägg
1,5 dl ströbröd
1 liter rapsolja
2 krm salt

Tillbehör:

ugnsstekt klyftpotatis

45 minuter

T-benstek med kålrotscrème – gör så här:

  1. Picklad lök: Koka upp vinäger, socker, vatten och salt. Skala och skär löken i klyftor. Lägg löken i lagen och ta kastrullen från värmen. Låt kallna.
  2. Skala och skär kålrot och morot i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll över vattnet. Koka under lock tills rotfrukterna är genommjuka, 20–30 min. Mixa rotfrukterna till en slät puré med det eventuellt återstående vattnet och smör. Salta.
  3. Friterad lök: Skala och skär löken i ½ cm tjocka skivor och plocka isär dem till ringar. Vispa upp ägget och lägg mjöl och ströbröd på varsin tallrik. Panera lökringarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.
  4. Hetta upp oljan till 180° och ­fritera ringarna tills de fått fin färg, ca 3 min. Låt dem rinna av på hushållspapper och salta.
  5. Kött: Sätt ugnen på 150°. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i olja ca 3 min på varje sida. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen till 55° innertemperatur, ca 10 min. Låt vila på en skärbräda ca 5 min.
  6. Servera med kålrotscrème, friterad och picklad lök och klyftpotatis.