00000

Inlagd pressgurka till nystekt strömming är oslagbart gott.

För 4 personer

Ingredienser

500 g strömmingsfiléer
2 msk senap svensk grov
1 dl rågmjöl grovt
1 tsk salt
1 msk smör

Örtmos:

800 g potatis
2 msk smör
1 tsk salt
0,5 dl hackade örter t ex oregano, dill eller rosmarin

Pressgurka:

0,5 gurka
1 msk ättiksprit (12 %)
2 msk strösocker
3 msk vatten
1 krm salt

Garnering:

örter tex oregano, dill, rosmarin

Stekt strömming med örtmos och pressgurka – gör så här:

  1. Örtmos: Skala potatisen och koka den mjuk i vatten i en kastrull. Låt potatisen rinna av men spara lite av kokvattnet. Pressa potatisen genom potatispress. Blanda med smör och späd med vattnet till lagom konsistens. Smaka av med salt och blanda i örterna.
  2. Skär gurkan i tunna skivor, gärna med osthyvel. Blanda ättiksprit, socker, vatten och salt. Lägg i gurkan.
  3. Klipp bort ryggfenan från strömmingen. Lägg ihop dem två och två med senap emellan. Vänd dem i rågmjölet smaksatt med salt.
  4. Stek strömmingen i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida.
  5. Servera den nystekta strömmingen med örtmos och gurka.