Stekt ripbröst, kanelsky, potatisbakelse, kantareller

Rosastekta ripbröst matchas bra med den kryddiga kanelskyn. Potatisbakelserna, som är smaksatta med rökt renkött och västerbottensost, kan förberedas men bör gräddas strax före serveringen, då blir de godast.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 4 ripbröst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk smör

Potatisbakelse

  • 350 g potatis - kokt, skalad
  • 80 g renstek - rökt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl västerbottensost - riven
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Kanelsky

  • 1 morot
  • 1 palsternacka - liten
  • 1 lök - liten, gul
  • 1 msk smör
  • 2 msk råsocker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 4 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl kalvfond - koncentrerad
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)

Tillbehör

  • kantareller - syltade

Gör så här

  1. Potatisbakelse: Sätt ugnen på 200°. Skiva potatisen, tärna rensteken och finhacka vitlöken. Blanda det med osten och fördela det i smorda portionsformar (2 dl).

  2. Vispa samman ägg, grädde och kryddor och häll det över potatisblandningen i formarna. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min.

  3. Kanelsky: Skala och fintärna rotsaker och lök. Fräs det i smör och råsocker. Tillsätt vinäger, vin, vatten, fond och kanelstång och låt det koka ihop till hälften, ca 3 dl. Sila. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten, vispa ner det i såsen och koka upp igen.

  4. Ripan: Krydda och stek ripbrösten i smör i het panna ca 2 min på varje sida. Låt dem vila 5 min i folie.

  5. Servering: Skär upp ripbrösten och servera på varma tallrikar med potatisbakelse, kanelsky och syltade kantareller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!