Stekt piggvar med tomatsabayon

En krämig sås ger gourmetstatus åt den enkelt tillagade fina fisken. Vilken färg man sedan väljer på tomaterna kan vara en utseendefråga.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g filé av piggvar
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 msk smör

Primörer

  • 2 tomater
  • 12 gröna sparrisar
  • 4 minimorötter
  • 20 sockerärter

Tomatsabayon

  • 1 schalottenlök
  • 1 morot
  • 0,5 vitlök - king solo
  • 2 klyftor vitlök - vanliga
  • 0,5 purjolök
  • 500 g tomater - med skal
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl tomatjuice
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 äggulor

Gör så här

  1. Primörer: Skålla och skala tomaterna. Kärna ur och skär dem i fina tärningar. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 2 min. Doppa den därefter i isvatten för att avstanna kokningen. Koka morötterna 5 min och sockerärtrrna 1 minut.

  2. Tomatsabayon: Skala och hacka lök, morot, vitlök, purjolök och tomater (med skal). Smörfräs grönsakerna mjuka. Tillsätt tomatpuré, tomatjuiceoch vin och koka 10 min utan lock.

  3. Sila buljongen och koka ner den tills 2 1/2 dl återstår. Smaka av buljongen med salt och peppar och vispa den med äggulorna i en liten kastrull på låg värme eller i vattenbad till en pösig sås, som genast tas från värmen när den tjocknat – men hålls varm på spiskanten.

  4. Skär fisken i 8 bitar, salta, peppra och smörstek dem över god värme ett par minuter på var sida. Värm grönsakerna och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!