4.34.34.34.34.3

Stekt makrill med ärter, ärtbuljong, pepparrot och sparrisbroccoli serveras som en mellanrätt. Om rätten serveras som ensam huvudrätt bör mängden makrill ökas till 150 g per portion. Nykokt färskpotatis är gott till. Portlak kan ersättas med krasseblad som ger en god pepprighet till rätten.

För 4 personer:

Ingredienser

4 makrillfiléer, urbenade , MSC-märkta (à 100 g)
0,5 citron
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
50 g smör
2 timjankvistar

Gräslöksmajonnäs:

25 g gräslök
2 dl rapsolja
1 + 2 krm salt
1 msk dijonsenap
2 äggulor
1 tsk citron, pressad
1 krm svartpeppar, nymald

Buljong:

300 g sugarsnaps
1 dl vatten
0,25 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk askorbinsyra
3 msk olivolja
1 msk citron, pressad
1 krm salt

Sparrisbroccoli:

4 sparrisbroccoli, eller 1 broccolistånd i 4 delar
1 liter vatten
0,5 dl salt, + 2 krm
25 g smör
1 msk pepparrot, riven
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Ärter:

500 g spritärter, eller 150 g frysta gröna ärter
1 liter vatten
0,5 dl salt
1 schalottenlök
1 msk gräslök
25 g smör
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

gräslök, + gräslöksblommor
timjan
portlak
broccoli, hyvlad

50 minuter

Stekt makrill med ärter, ärtbuljong, pepparrot och sparrisbroccoli – gör så här:

  1. Majonnäs: Mixa gräslök, olja och 1 krm salt i en mixer ca 10 min. Sila eventuellt oljan genom en finmaskig sil. Mixa ägg, senap och citronsaft i en matberedare. Häll i oljan i en tunn stråle medan maskinen arbetar. Krydda med 2 krm salt och peppar. Lägg majonnäsen i en spritspåse.
  2. Buljong: Mixa sugarsnapsen med kallt vatten och buljongtärning i en mixer. Blanda i askorbinsyran, för att behålla den gröna färgen, och sila genom en finmaskig sil. Blanda buljongen med olja och smaka av med citronsaft. Krydda med salt.
  3. Sparrisbroccoli: Skala broccolin på stammen runt om. Koka upp vatten och salt. Förväll broccolin i vattnet ca 1 minut. Ta upp och kyl ner i isvatten. Smält smöret och vänd runt broccolin. Blanda i pepparroten och krydda med salt och peppar.
  4. Ärter: Pilla ut spritärterna ur sina skidor. Koka upp vatten och 1/2 dl salt. Förväll ärterna i vattnet ca 30 sekunder. Ta upp och kyl ner dem i isvatten. Skala och skiva löken. Fräs den i smör ca 2 min. Tillsätt ärter och gräslök. Krydda med 2 krm salt och peppar.
  5. Skåra makrillen på skinnsidan med en vass kniv, 2 mm mellan varje snitt. Salta fisken på båda sidor. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Skala vitlöksklyftan.
  6. Stek eller grilla fisken ca 2 min på varje sida. Bryn smöret i en stekpanna och tillsätt citronskal, citronsaft, vitlök och timjan. Ös fisken med smöret.
  7. Lägg upp fisken på tallrikar med sparrisbroccoli. Toppa med ärter, örter och broccoli. Klicka på majonnäs. Häll buljongen vid sidan om.
Fler recept med: Fisk