Stekt lamminnanlår med variation på kål och rödvinssås

Får i kål i modern tappning. Också här används samma råvara på två sätt - både stuvad och blancherad kål.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g lamminnanlår - (lammytterfilé eller lammrostbiff går också bra)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk olivolja - till stekning

Brödchips

  • 60 g danskt rågbröd - (ca 12 tunna skivor)

Rödvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk oxfond - koncentrerad, med rödvin
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - majsstärkelse
  • 3 msk smör

Stuvning

  • 5 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Kål

  • 1 blomkålshuvud - (ca 600 g)
  • 200 g spetskål
  • 200 g savojkål
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja - kallpressad
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald

Gör så här

  1. Brödchips: Frys brödet. Sätt ugnen på 100°. Skär det frysta brödet i 12 skivor, så tunna som möjligt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och torka mitt i ugnen ca 40 min.

  2. Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Smält sockret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Obs! Rör inte i sockret under tiden.

  3. Tillsätt rödvin och schalottenlök och  koka tills nästan all vätska är borta. Häll i oxfond och vatten. Koka upp och låt sjuda 10 min. Sila. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Vispa ner det i såsen och koka upp. Vispa ner smöret vid serveringen.

  4. Stuvning: Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull och vipa ner mjölet. Häll i den varma gräddmjölken, lite i taget, och vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar. Koka upp under omrörning på medelvärme. Tillsätt vitvinsvinäger och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda under omrörning ca 5 min.

  5. Kål: Ansa och bryt blomkålen i små buketter. Skär bort nerven på spets- och savojkålsbladen. Riv bladen i bitar.

  6. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Lägg i blomkålsbuketterna och koka tills de är nästan mjuka, 3-5 min beroende på storlek. Lägg i spetskålen den sista minuten. Ta upp kålen och kyl i isvatten, spara kokvattnet.

  7. Koka upp vattnet igen och  lägg i savojkålen ca 1 minut. Kyl kålbladen i isvatten. Krama ut vätskan och lägg dem i en skål. Blanda vitvinsvinäger, olivolja, salt och peppar. Hit går bra att förbereda.

  8. Kött: Sätt ugnen på 150°. Krydda lammköttet med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet gyllenbrunt runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen till 60° innertemperatur, ca 20 min. Låt vila 10 min.

  9. Värm spetskålen och blomkålen i stuvningen. Smaka av. Värm rödvinssåsen. Blanda den blancherade savojkålen med vinägretten. Skär köttet i skivor. Fördela kött, kål och stuvning på tallrikarna. Häll till sist på rödvinssåsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!