20 minuter
Stekt kronärtskocka med citroncrème – gör så här:
- Små stekta kronärtskockor: Skär skockorna i fjärdedelar. Fräs dem i smör och olja ca 10 min. Krydda med salt. Stora skockor: Ansa skockorna, lägg dem i en gryta. Tillsätt citronsaften och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt salt. Sjud ca 40 min. Häll av vattnet.
- Citroncrème: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda crème fraichen med citronskal, citronsaft och örtsalt.
- Servera de stekta små skockorna med citroncrème och citronklyftor.
Tips! På stora skockor: Dra av blad efter blad och doppa dem i citroncrèmen. Ät bottnen sist.
Recept av Pia Hall
Matcha mat & dryck
Till den här vegetariska rätten passar både vitt och rött vin. Välj gärna viner med tydlig fruktighet och fräschör som matchar de fint avrundade smakerna i rätterna. Flera av rätterna innehåller ost, som är en bra smakbrygga till vinet.
Vitt vin
Blason de Bourgogne Mâcon-Villages 2016, Frankrike, 99 kr.
Piggt, tilltalande med toner av gul frukt och ett lätt, smörigt avrundat inslag.
Rött vin
Piemonte Barbera 2016, Italien, 99 kr
Friskt och fräscht ekovin med stråk av röda bär, plommon och örter.
Alkoholfritt
Äppelmust Ingrid Marie 2016, Sverige, 40 kr (37,5 cl)
Frisk äppelmust med balans mellan sötma och syra, inslag av honung och örter.
Hittar du inte något av dessa på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.
Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego❤️