Stekt inlagd strömming med fänkål

Stekt inlagd strömming med fänkål är en klassiskt inlagd strömming som får en modern touch med fänkål.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 20 strömmingfiléer
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl ströbröd
  • 2 msk smör
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 0,5 fänkålsstånd
  • 1 morot - liten
  • 1 gul lök - liten
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 lagerblad

Gör så här

  1. Klipp bort ryggfenan på strömmingen. Lägg filéerna på en skärbräda med köttsidan uppåt och strö över salt och peppar. Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två med skinnsidan utåt. Vänd dem i ströbrödet. Stek strömmingen i smör ca 2 min på varje sida.

  2. Koka upp vatten, socker och ­ättika och låt kallna.

  3. Ansa och finstrimla fänkålen. Skala och strimla morot och lök.

  4. Rosta fänkålsfröna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Blanda ner fänkålsfrön, krydd­peppar och lagerblad i lagen.

  5. Halvera strömmingen och varva den med grönsaker i en burk. Häll över lagen och låt stå och dra i kylen ca 24 timmar.

Recept av Fredrik Björlin

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!