44444

Stekt inlagd strömming med fänkål är en klassiskt inlagd strömming som får en modern touch med fänkål.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

20 strömmingsfiléer
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 dl ströbröd
2 msk smör
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit, (12 %)
0,5 fänkålsstånd
1 morot, liten
1 gul lök, liten
1 msk fänkålsfrön
5 kryddpepparkorn
5 lagerblad

40 minuter + 1 dygn i kyl

Stekt inlagd strömming med fänkål – gör så här:

  1. Klipp bort ryggfenan på strömmingen. Lägg filéerna på en skärbräda med köttsidan uppåt och strö över salt och peppar. Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två med skinnsidan utåt. Vänd dem i ströbrödet. Stek strömmingen i smör ca 2 min på varje sida.
  2. Koka upp vatten, socker och ­ättika och låt kallna.
  3. Ansa och finstrimla fänkålen. Skala och strimla morot och lök.
  4. Rosta fänkålsfröna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Blanda ner fänkålsfrön, krydd­peppar och lagerblad i lagen.
  5. Halvera strömmingen och varva den med grönsaker i en burk. Häll över lagen och låt stå och dra i kylen ca 24 timmar.

Recept av Fredrik Björlin

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Strömming