40 minuter + 1 dygn i kyl
Stekt inlagd strömming med fänkål – gör så här:
- Klipp bort ryggfenan på strömmingen. Lägg filéerna på en skärbräda med köttsidan uppåt och strö över salt och peppar. Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två med skinnsidan utåt. Vänd dem i ströbrödet. Stek strömmingen i smör ca 2 min på varje sida.
- Koka upp vatten, socker och ättika och låt kallna.
- Ansa och finstrimla fänkålen. Skala och strimla morot och lök.
- Rosta fänkålsfröna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Blanda ner fänkålsfrön, kryddpeppar och lagerblad i lagen.
- Halvera strömmingen och varva den med grönsaker i en burk. Häll över lagen och låt stå och dra i kylen ca 24 timmar.
Recept av Fredrik Björlin