4.54.54.54.54.5

Stekt inlagd strömming är en riktig klassiker. Ansjovisen ger den stekta strömmingen härlig sälta.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

400 g strömmingsfiléer
1 dl rågmjöl, grovt
1 dl panko, (japanskt ströbröd)
50 g smör
0,5 tsk salt

Marinad:

1 burk ansjovisfiléer, (55 g)
1 knippa dill
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2 msk
smörgåskaviar

Lag:

3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit, (12 %)
1 rödlök, liten
1 morot
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn

25 minuter + 24 timmar i kylen

Stekt inlagd strömming – gör så här:

  1. Marinad: Låt ansjovisen rinna av och spara spadet. Lägg ansjovisfiléerna i kylen till nästa dag.
  2. Hacka dillen. Blanda den med 2 msk ansjovisspad, crème fraiche, majonnäs och kaviar. Klipp bort ryggfenan på strömmingarna och lägg dem i marinaden. Låt stå i kylen ca 24 timmar.
  3. Lag: Koka upp vatten, socker och ­ättika, rör så att sockret löses upp. ­Skala och skiva lök och morot. Lägg lök, morot, lagerblad och kryddpeppar i lagen. Låt kallna.
  4. Blanda mjöl, panko och salt. Ta strömmingsfiléerna ur marinaden. Lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé emellan. Vänd dem i mjölblandningen.
  5. Stek strömmingen i smör ca 2 min på varje sida. Lägg den i lagen och låt kallna.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Strömming