Stekt inlagd strömming med ansjovis

Stekt inlagd strömming är en riktig klassiker. Ansjovisen ger den stekta strömmingen härlig sälta.
Gustaf Trägårdh
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 g strömmingfiléer
  • 1 dl rågmjöl - grovt
  • 1 dl panko - (japanskt ströbröd)
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk salt

Marinad

  • 1 burk anjovisfiléer - (55 g)
  • 1 knippe dill
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk smörgåskaviar

Lag

  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 rödlök - liten
  • 1 morot
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn

Gör så här

  1. Marinad: Låt ansjovisen rinna av och spara spadet. Lägg ansjovisfiléerna i kylen till nästa dag.

  2. Hacka dillen. Blanda den med 2 msk ansjovisspad, crème fraiche, majonnäs och kaviar. Klipp bort ryggfenan på strömmingarna och lägg dem i marinaden. Låt stå i kylen ca 24 timmar.

  3. Lag: Koka upp vatten, socker och ­ättika, rör så att sockret löses upp. ­Skala och skiva lök och morot. Lägg lök, morot, lagerblad och kryddpeppar i lagen. Låt kallna.

  4. Blanda mjöl, panko och salt. Ta strömmingsfiléerna ur marinaden. Lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé emellan. Vänd dem i mjölblandningen.

  5. Stek strömmingen i smör ca 2 min på varje sida. Lägg den i lagen och låt kallna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!