4.84.84.84.84.8

Perfekt för dig som älskar lutfisk men när det inte finns tid att blötlägga och tillaga lutfisk på vanligt sätt. I det här receptet på stekt gösfilé med klassiska lutfisktillbehör får vi samma smaker, men lutfisken ersätts av en snabbrimmad gösfilé.

För 4 personer:

Ingredienser

4 gösfiléer, utan skinn och ben (à 150 g), MSC-märkta
1 msk strösocker
1 msk salt
150 g fläsk, rökt
2 tsk kryddpeppar, krossad
2 msk smör

Sås:

2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl vitt vin, torrt 
0,5 tsk salt
0,5 krm cayennepeppar

Ärter:

150 g sockerärter
150 g ärter, gröna

Tillbehör:

potatis, kokt, pressad

Garnering:

ärtskott

30 minuter + 20 minuter för fisken att snabbrimma

Stekt gösfilé med klassiska lutfisktillbehör – gör så här:

  1. Blanda socker och salt. Gnid in fisken med blandningen och låt stå i rumstemperatur ca 20 min.
  2. Strimla fläsket. Stek det knaprigt i en stekpanna. Krydda med kryddpeppar.
  3. Sås: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och låt fräsa ca 30 sekunder. Späd med grädde, mjölk och vin. Låt såsen koka ca 5 min. Krydda med salt och cayennepeppar.
  4. Ärter: Koka sockerärter och gröna ärter i lättsaltat vatten ca 2 min.
  5. Torka av fisken med hushållspapper. Stek filéerna i smör ca 3 min på varje sida. Strö över fläsket och servera fisken med sås, ärter och potatis. Garnera med ärtskott.

Tips! Kryddpepparälskaren vill kanske ha lite extra krossad kryddpeppar på sin portion.