Stekt gösfilé med klassiska lutfisktillbehör

Perfekt för dig som älskar lutfisk men när det inte finns tid att blötlägga och tillaga lutfisk på vanligt sätt. I det här receptet på stekt gösfilé med klassiska lutfisktillbehör får vi samma smaker, men lutfisken ersätts av en snabbrimmad gösfilé.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 gösfiléer - utan skinn och ben (à 150 g), MSC-märkta
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 150 g fläsk - rökt
  • 2 tsk kryddpeppar - krossad
  • 2 msk smör

Sås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Ärter

  • 150 g sockerärter
  • 150 g ärtor - gröna

Tillbehör

  • potatis - kokt, pressad

Garnering

  • ärtskott

Gör så här

  1. Blanda socker och salt. Gnid in fisken med blandningen och låt stå i rumstemperatur ca 20 min.

  2. Strimla fläsket. Stek det knaprigt i en stekpanna. Krydda med kryddpeppar.

  3. Sås: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och låt fräsa ca 30 sekunder. Späd med grädde, mjölk och vin. Låt såsen koka ca 5 min. Krydda med salt och cayennepeppar.

  4. Ärter: Koka sockerärter och gröna ärter i lättsaltat vatten ca 2 min.

  5. Torka av fisken med hushållspapper. Stek filéerna i smör ca 3 min på varje sida. Strö över fläsket och servera fisken med sås, ärter och potatis. Garnera med ärtskott.

  6. Tips! Kryddpepparälskaren vill kanske ha lite extra krossad kryddpeppar på sin portion.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!