Stekt gös med parmesan­mos och tomat- och skaldjurssås

Stekt gös med parmesan­mos och tomat- och skaldjurssås smakar gott en fredag. Servera fisken precis nystekt med sås, skaldjur och mos.
Sophie Berlin
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 4 gösfiléer - (700 g)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Parmesanmos

  • 1 kg mandelpotatis
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald
  • 0,5 dl parmesan - finriven

Limesmör

  • 1 lime
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Sås

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 dl vatten
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 påse blåmusslor - (1 kilo)
  • 1 burk tomater - krossade (400 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 15 räkor - stora, med skal

Tillbehör

  • 1 ask smörgåskrasse

Gör så här

  1. Parmesanmos: Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och lägg i smör och mjölk. Sätt på locket.

  2. Stompa potatisen med en ­potatisstöt eller en visp så att det blir någorlunda slätt. Tillsätt ­parmesan, salt och peppar och vänd runt precis före servering.

  3. Sås: Skala och finhacka vitlök och schalottenlök, fräs löken i olja ca 2 min.Tillsätt vin och vatten, koka ihop ca 5 min. Häll i citron­saft och koka på högsta värme ca 2 min.

  4. Borsta och skölj musslorna. Kasta bort de musslor som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i såsen och sätt på locket. Koka tills musslorna öppnats, ca 3 min. Skaka lite på kastrullen under tiden.

  5. Ta upp musslorna, släng bort de musslor som inte har öppnats. Häll tomaterna i buljongen, koka ca 3 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Krydda med salt och peppar.

  6. Limesmör: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda alla ingredienser till smöret med en gaffel.

  7. "Byxa" eventuellt filéerna. Stek dem frasiga och gyllen­bruna i smör ca 2 min på varje sida. ­Krydda med salt och peppar.

  8. Värm såsen. Lägg musslorna i såsen tillsammans med räkorna, låt dem bli varma.

  9. Fördela moset på tallrikarna och häll försiktigt över buljongen. Lägg på fisk och en klick limesmör, och klipp över smörgåskrasse.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!