33333

Stekt gös med parmesan­mos och tomat- och skaldjurssås smakar gott en fredag. Servera fisken precis nystekt med sås, skaldjur och mos.

För 4 personer:

Ingredienser

4 gösfiléer, (700 g)
2 msk smör
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Parmesanmos:

1 kilo mandelpotatis
50 g smör
2 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar, nymald
0,5 dl parmesanost, finriven

Limesmör:

1 lime
100 g smör, rumsvarmt
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Sås:

1 vitlöksklyfta
2 bananschalottenlökar
1 msk olivolja
2 dl vitt vin, torrt
1 dl vatten
1 msk citron, pressad
1 påse blåmusslor, (1 kilo)
1 burk tomater, krossade (400 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
15 räkor, stora, med skal

Tillbehör:

1 ask smörgåskrasse

40 minuter

Stekt gös med parmesan­mos och tomat- och skaldjurssås – gör så här:

  1. Parmesanmos: Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och lägg i smör och mjölk. Sätt på locket.
  2. Stompa potatisen med en ­potatisstöt eller en visp så att det blir någorlunda slätt. Tillsätt ­parmesan, salt och peppar och vänd runt precis före servering.
  3. Sås: Skala och finhacka vitlök och schalottenlök, fräs löken i olja ca 2 min.Tillsätt vin och vatten, koka ihop ca 5 min. Häll i citron­saft och koka på högsta värme ca 2 min.
  4. Borsta och skölj musslorna. Kasta bort de musslor som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i såsen och sätt på locket. Koka tills musslorna öppnats, ca 3 min. Skaka lite på kastrullen under tiden.
  5. Ta upp musslorna, släng bort de musslor som inte har öppnats. Häll tomaterna i buljongen, koka ca 3 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
  6. Limesmör: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda alla ingredienser till smöret med en gaffel.
  7. ”Byxa” eventuellt filéerna. Stek dem frasiga och gyllen­bruna i smör ca 2 min på varje sida. ­Krydda med salt och peppar.
  8. Värm såsen. Lägg musslorna i såsen tillsammans med räkorna, låt dem bli varma.
  9. Fördela moset på tallrikarna och häll försiktigt över buljongen. Lägg på fisk och en klick limesmör, och klipp över smörgåskrasse.