4.34.34.34.34.3

Stekt gös med mandelpotatismos, brynt pepparrotssmör och baconströssel är en klassiker. Servera pepparrotssmöret rumsvarmt så att det inte kyler ner fisken.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g gösfilé
0,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör

Pepparrotssmör:

100 g smör
1 tsk vatten
0,5 dl pepparrot, riven
2 krm salt

Mandelpotatismos:

500 g mandelpotatis
1 msk smör
1,5 dl mjölk
1 tsk salt

Tillbehör:

1 paket bacon, (140 g)
0,5 kruka gräslök, hackad
150 g sockerärter

40 minuter

Stekt gös med mandelpotatismos – gör så här:

  1. Pepparrotssmör: Bryn smöret i en kastrull och låt det kallna, gärna i ett kallt vattenbad. Vispa smöret luftigt med elvisp tillsammans med vattnet. Blanda i pepparroten och krydda med salt.
  2. Mandelpotatismos: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av. Mosa den tillsammans med smöret med elvisp. Koka upp mjölken och häll den över potatisen. Vispa till ett luftigt mos och krydda med salt.
  3. Tillbehör: Finhacka baconet. Stek det riktigt knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Strimla sockerärterna och koka dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av.
  5. Skär fisken i portionsbitar. Vänd dem i mjölet blandat med salt och peppar. Stek fisken i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida.
  6. Lägg upp fisk och mos på tallrikar. Klicka på smöret och strö över bacon och gräslök. Garnera med sockerärterna och servera.

pren