Stekt gös med mandelpotatismos, brynt pepparrotssmör och baconströssel

Stekt gös med mandelpotatismos, brynt pepparrotssmör och baconströssel är en klassiker. Servera pepparrotssmöret rumsvarmt så att det inte kyler ner fisken.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g gösfilé
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör

Pepparrotssmör

  • 100 g smör
  • 1 tsk vatten
  • 0,5 dl pepparrot - riven
  • 2 krm salt

Mandelpotatismos

  • 500 g mandelpotatis
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 0,5 kruka gräslök - hackad
  • 150 g sockerärter

Gör så här

  1. Pepparrotssmör: Bryn smöret i en kastrull och låt det kallna, gärna i ett kallt vattenbad. Vispa smöret luftigt med elvisp tillsammans med vattnet. Blanda i pepparroten och krydda med salt.

  2. Mandelpotatismos: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av. Mosa den tillsammans med smöret med elvisp. Koka upp mjölken och häll den över potatisen. Vispa till ett luftigt mos och krydda med salt.

  3. Tillbehör: Finhacka baconet. Stek det riktigt knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

  4. Strimla sockerärterna och koka dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av.

  5. Skär fisken i portionsbitar. Vänd dem i mjölet blandat med salt och peppar. Stek fisken i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida.

  6. Lägg upp fisk och mos på tallrikar. Klicka på smöret och strö över bacon och gräslök. Garnera med sockerärterna och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!